18 November 2010

MyEm0.Com
Tips Jaga Laptop 


Hokey..please fokus pada apa yang aku nak cakap ni..HAHA...poyo kn.. Malam ni aku nak kongsi sikit pasal apa yang aku tahu la..bukan nak berlagak,bukan nak tunjuk2 but just nak share bersama...aceceh..
ok kawan-kawan, mana yang jauh mari dekat2, yang dekat mari rapat2...hehe First time aku nak share tips tentang macam mana nak jaga laptop/notebook 


Tips-tips : -

  • Jangan letak laptop atas katil, karpet atau permukaan yang lembut yang boleh sebabkan processor laptop tertutup. Nanti laptop akan menjadi Overheating n processor korang mudah rosak (aku da terkena ) sendiri mahu ingat..
  • Jangan letak Laptop kat atas paha korang
  • Untuk bateri lebih tahan, buka bateri laptop bila bateri dah penuh kena cas. Korang just guna kabel power untuk pastikan laptop berfungsi tanpa guna bateri. Kalau bateri dah habis dicas, korang digalakkan guna kuasa dari adapter. Pastikan bateri berada di bawah 10 peratus sebelum dicas semula. Kalau terlalu kerap kali cas, bateri korang akan hilang upaya untuk simpan tenaga di bawah 50 peratus ( dah terkena jugak, so korang jangan jadi macam aku)..HAHA
  • Jangan letak laptop korang kat tempat yang basah..cth macam letak cawan yang ade air kat tepi laptop korang..
  • Pastikan laptop korang diletakkan di kawasan yang rata. Laptop yang terjatuh atau terhempap akan menyebabkan perkakasan dalam laptop korang terjejas.
  • Seboleh-boleh, jauhkan laptop korang dari magnet…!@#$%^
  • Laptop korang pun nak rehat jugak, jangan ON laptop sepanjang hari dari pagi ke malam sebab ketahanan laptop berbeza dengan PC biasa..
  • Skrin LCD : Rajin2kan tangan untuk lap LCD guna screen cleaning...kalau tak nak, korang guna screen saver..
  • Kalau boleh guna coolpad setiap kali buka laptop.. wajib kalau takde, gi beli kat kedai RM10 dah dapat...hehe
Selamat Mencuba...

Mekaceh bagi lolly,lain kali baca lagi ;) ♥

2 love's lolly:

Anip™ said...

bgus tips nie..aku nie x reti sgt jge laptop nie..huhu~

5 Coklat Yang Termahal Di Dunia

faan said...

tQ sharing info ni.hehe
kne jage lpas ni

Tinggalkan kupu-kupu please1 .