27 January 2011

Tutorial : Rapatkan header / footer pada content

Salam reader

Terkejut ta.. ? sumpah aku ta terer macam owner-owner lain.. siyes aku menggigil nak wat tutorial ni.. na susun ayat satu-satu tok bagi korang faham...weee *semangat-semangat... aku buat tutorial ni sebab pertanyaan 2 budak comel.. budak lagi kew da besar.. ? ah,hentam..wink3..

 
ok..ni lah budak-budak comel tuw... aku akan jawab pertanyaan mereka berdua sebagai tanda penghargaan. dan aku na kongsi sedikit tutorial.. senang je.. ta susah kot. Siyes macam tak percaya aku nak buat tutorial.. aku tak pandai sebenarnya. Aku tahu benda ni pun sebab aku try sendiri godak-godak HTML macam godak rojak..delete sana sini.. n then preview. Bila dah menjadi, syukur alhamdulillah..rupanya aku mampu buat sendiri ^__^ tsk.tsk.. terharu pada diri sendiri. ok let's go..



Header

1. Dashboard > Design > Edit HTML > tick expand widget template
2. Tekan CTRL+F search code kat bawah ni ok
/* Header
----------------------------------------------- */
3. Ok, da jumpa. Tengok kat bawah-bawah. korang akan jumpa code ni
border: 9px solid $headerBgColor;
kalau ta faham. tengok gambar ni.
 klik untuk tumbesaran
4. Apa yang perlu korang buat. Tukarkan pixel tersebut kepada 0.
Contoh ;
border: 0px solid $headerBgColor;
5. Ok,try preview. kalau menjadi, terus save.

Footer
Sama juga macam header.
1. Dashboard > Design > Edit HTML > tick expand widget template
2. Tekan CTRL+F search code kat bawah ni ok
/* Footer
----------------------------------------------- */
3. Ok, da jumpa. Tengok kat bawah-bawah. korang akan jumpa code ni
padding-top: 9px;
Contoh gambar ;
 klik untuk tumbesaran
4. Sama juga, korang perlu tukar angka pixel tu kepada 0.
5. Contoh ;
padding-top: 0px;
6. Try preview, kalau menjadi terus save yaww..
P/s : Aku pengguna  CLASSIC TEMPLATE. Tapi kalau pengguna template designer nak mencuba, boleh try. Aku rasa codenya sama juga kot. Korang try la ye cari-cari sikit. Cuba k.. dun give up..give up..huhuhu ^__^. Ada masalah, comment..kat shoutbox pun buleh. *aku tak hebat..ok,papai..selamat mencuba. 

Mekaceh bagi lolly,lain kali baca lagi ;) ♥

58 love's lolly:

sarah mohamad said...

hebat dah la tuu :)

:: bubu :: said...

ta hebat..mencuba je..bila da menjadi..kita share la..btl ta ?

❤フィザAzhafizah said...

go0d job bubu ^^

bighagenjo said...

wow~ thnks 4 da tips

:: bubu :: said...

azhafizah : thanx kak..^__^

:: bubu :: said...

bighagenjo : ur welcome...

Raji berkata said...

hohoho mmbantu nih ;D
ak slalu edit awal2 jer time tgh buat image utk header =.="
thx for sharing

:: bubu :: said...

hohoho...lama ta dengar cerita...weee

Liyana Lunia. said...

hai dear, i link kan tuto ni dkt blog ey :)

❤NazirahMoktar❤ said...

best2..hehe..time kasih

Lieyana said...

liyana lunia : wahhh..nak pengsan akk liyana yg pemes komen n3 n nk amek link tuto..tehheee..
amek la syg..wee ;)

Lieyana said...

NazirahMoktar : shame2..weee

α∂αωιʏαн αʓ-ʓαняαα'(아다위얗 ) said...

wahh!!! hbat!! nk tnye cmne nk wt kotak "Diconteng oleh Lieyana" tuh?

teyha said...

y xjd ek ?
yg code tu xjmpe lha .

Lieyana said...

adawiyah : oo..tuw post footer la yg.

Lieyana said...

teyha : awk guna template designer tak?

Lieyana said...

mana yg tak jumpa code tu sebab korang guna template designer..
cari pun,mgkn mmg takkan jumpa..
cuba korang copy code kt ats yg takde tu n paste kt html korang..try preview..jadi or x..
paste kt area2 header n footer k..

LollyHatesMe™ said...

rapat cane lak? ese tapaham

arezura said...

askummm...nk tanye cm ne nk wt banner tu ekk

Dawia Honeyputri said...

assalam... memng sweet la :)
nnt sis nk try

Jom tgk link ni:-
Hot!! Kesabaran Diuji dalam cuaca HOT"

Lieyana said...

lollyhatesme : kan ada header yg tak rapat dengan content/body.

Lieyana said...

arezura : banner tu tempah syg..

Lieyana said...

tq sis..tuto ape adenye je..bubu ta hebat. ape yg pnting bubu tak copy tuto org..ta molek.. ^__~

cik gurlzanne said...

kalau kita guna minima template tak jadi eh menda nih..
header saya xjadi la yunk

Lieyana said...

minima template blh kot...
tp kalau template designer..bubu kurang pasti.

cik gurlzanne said...

yep .
tapi anne guna minima template .
pastu cari coding nak rapatkan header xdak la..

Syiela said...

classic template yg mana satu ek bubu guna??

beela said...

hehe..mitak izin guna tutorial nie . credit to lieyana lolly :)

sweetlittlePUMPKIN said...

kalau border: 9px solid $headerBgColor; tak de cane ?

Lieyana said...

cik gurlzanne : sory dear..bubu guna classic template yg denim.

Lieyana said...

syiela : guna denim la dear..

Lieyana said...

beela : ok..:)

sweetlittlePUMPKIN : try tmbah code tu..

atiqah said...

Awesome ! Thanks !

Rabiatul Adawiyah Ibrahim said...

Akak, saya ada

> /* Header
--------------------------- */ <

tapi sya takde

> border: 9px solid $headerBGColour; <

jadi mcm mana eh?

Nadhirah said...

akak...sy punye mslh same mcm adawiyah...tp footer jd...cmne eh?? gtau kt email sy boley?

eira_nadhirah25@yahoo.com

Cik T-pah said...

kalau nak letak footer. code nye letak katne eh..?

Adahh Rusman said...

kalau nak rapatkan header tuhh, gune template ape?

Fi-Nurul Soosica said...

akak, klau nak wat mcm ni kena guna templete apa ? mineme ke classic -,-

diradebot said...

sis , mcm mana pula klo nk jarakkan header dgn content ? visit lah blog sy ye sis tgk mcm mna nk ubah nya nnti http://dirarashid.blogspot.com/

Wawa Minus said...

tak boleh lhaa .. saye gune minima template .. tolong please !!

nurul antari said...

sis..apasal sya pnya xjdi?sya xjmpa pn dia pnya code yg sma 2 dlm tmplte sy..:(

fasha said...

akak guna template pe ek ? saya buat tak jdlah.

gadis unggu said...

akak x jdi lah..leh wt kan tk????

Dea said...

xjmpa la code border tu..huhu

Natasha J. Gibreld™ said...
This comment has been removed by the author.
Pumpkin Pie aka Ain/Kin said...

x jadi pown... T.T

Sharmaine said...

jadi...kekeke...

sri juju said...

code border: 9px solid $headerBgColor; takde :(

Munyrah said...

akk guna Template ape?
sbb sye xde code

border: 9px solid $headerBgColor;

sye gna Template Designer

Ejan said...

Thanks :)

Syafiqah al-Sahira said...

xde p0wn..:(

luv mira said...

akak macam mana nak nak tukarkan template designer dengan classic template ?

siti nur azera said...

Aka , kenape x ade code tu ? macam mana eykk ? adushh -_-

nuramiraznidabintiroslibinsaleh said...

kak, takde satu ponn code kat atas tuh kak :'( macam mana eh ?

Kitaorg ler ! said...

akak sye dpt cri yg header tuh , , tpi x de lak yg

border: 0px solid $headerBgColor; pls help me kakak comeyy T_T dh lme cri tuto nieh

FaTin said...

akak mntk maap klau menyusahkan akak :)

dh lme sye cri tuto muzicon, , leh tulung sye x??

buat tuto muzicon !! syg kakak :P

NJ said...

Hi. Yang ini untuk upgraded template kan? Kalau yang pakai blogskins pula macam mana nak rapatkan?

alya jefri said...

akak wtkan bleh ? x jadilah ...

Tinggalkan kupu-kupu please1 .