01 February 2011

Tolong sebarkan khabar ini. demi nasib warga kita di mesir.

Selamat petang
assalamualaikum..
ta jawab dosa, mati seksa, masuk api neraka..teeheee

Aku dapat tahu khabar ni dari entry cik nadd's sayam.yang tembam macam kebab..nyami2..lap u bebehh..wee. Aku rasa bertanggungjawab untuk sebarkan khabar ini..aceceh.dan telah mendapat keizinan dari cik kebab comel untuk mengcopyCOMELkan entry beliau..weee.tq.tq. Ha amek aku copy b0olat-b0olat.siapa suruh bagi. nanti aku creditkan kebab kichen..tettttt. ada ke.. ?

ok,let's go pada tittle entry yang sebenar-sebenar. Tolong ambil serius yaw kawan-kawanku sebangsa dan setanah air. Siapa prihatin sila baca sampai sudah..*__*

1. Huru-hara dan rusuhan di hampir semua tempat di Mesir
Rusuhan berlaku merata-rata tempat, orang awam bertempur dengan polis dan tentera…ramai terkorban, ramai cedera parah. Orang yang tak bersalah pun boleh jadi mangsa tanpa sedar.

2. Internet, Komunikasi Telefon Bimbit disekat
Dah beberapa hari sejak kerajaan Mesir menyekat Internet dan komunikasi telefon bimbit serta servis blackberry. Menyukarkan orang ramai untuk berhubung.
Ramai ibu bapa di Malaysia risau keadaan anak mereka di Mesir yang gagal dihubungi dan tidak tahu keadaan terkini isu di sana.

3. 6000 banduan terlepas dari penjara
Antara kes “prison break” terbesar setakat ini…6000 banduan telah terlepas dari penjara. 6000 tu jumlah yang sangat ramai, dan agak-agak apa banduan yang dah lama kena penjara akan buat bila dah terlepas?
Tak mungkin mereka insaf…yang pasti keganasan meningkat dan ramai menghadapi ancaman teruk.

4. Pelajar Malaysia dirogol, dirompak
Dengar berita ada pelajar Malaysia di Mesir yang telah menjadi mangsa rogol dan rompak. Rumah yang didiami mereka dicerobohi dan mereka tinggal dalam ketakutan.
Ini bukan perkara main-main kerana melibatkan maruah dan nyawa rakyat kita sendiri. Minta pihak kerajaan Malaysia memandang serius perkara ini, sebab kalau ikutkan coverage di akhbar dan tv sekarang memang langsung tak dipandang serius.

5. Darurat, krisis tempat tinggal dan makanan
Tahu tak apa masalah besar bila darurat berlaku? Ramai akan menghadapi masalah tempat tinggal sebab macam dinyatakan di atas, kena ceroboh, kena bakar dll. Nak makan pun susah, kedai mana yang berani buka time kecoh-kecoh macam nie.
Lagi parah bila ada kemalangan, luka-luka dan terkena penyakit. Silap-silap dari sakit ringan-ringan boleh maut sebab tak dapat rawatan sebetulnya.

6. Bloggers seluruh Malaysia, take note!
Sebarkan maklumat berikut; dan minta kerajaan Malaysia memberi priority sebaik mungkin untuk isu ini.
Kita memohon supaya kerajaan Malaysia memandang serius hal ini.
Bukan sahaja di Mansoura, malah di seluruh Mesir keselamatan rakyat kita terancam.
Segala update berkenaan keadaan di sana boleh dibaca melalui blog Krisis Mesir, Nasib Pelajar Kita
Jika ada cadangan di luar sana untuk membantu kami mendapatkan perhatian kerajaan Malaysia,
sila hubungi Nurul Nadia Binti Md Zin di 017-3193923
Atau melalui:
Facebook: Nuvul Nadiva Dizavch
Twitter: DyyaDizarch
Blog: Nadia-ism
YM: nadia_mdzin2001@yahoo.com
Please let all Malaysians know about this.
I will do the same but I need your help too especially to all the bloggers out there.
May Allah save our citizens there.
- Nadia
7. Sebar-sebarkan berita mengenai ini
Mintak tolong sebar berita ini di facebook, twitter, yahoo messenger, email dll. Nak copy paste tak bagi kredit pun tak kisah kali ini, yang penting kita nak maklumat ini tersebar.

8. Bacaan berguna
Bagi yang tak tahu menahu mengenai isu ini boleh baca beberapa link berikut:
Abaikan benda lain, ambil serius hal ni..*formal..aceceh.
saya copyCOMEL dari cik nadd's.

Mekaceh bagi lolly,lain kali baca lagi ;) ♥

4 love's lolly:

nada said...

aduh kesian diorang. harap harap pelajar malaysia selamat

Lieyana said...

yupp..tp lau amek dorg blik sni smula lg bgus..
kte ta tahu keadaan tu smpai ble kn..

Anip™ said...

aku pon agak risau tentang nie, harap2 pelajar malaysia selamat, hmm

BLOG GEMPAKZ SIOT

Lieyana said...

amin..kte doa rmai2..
dah akhir zman ni,
macam2 da jadi..

Tinggalkan kupu-kupu please1 .