06 February 2011

Blog tak hebat tak bermakna kita patah semangat untuk berblogging

 
Assalamualaikum..
Pagi-pagi bangun+kemas tempat tidur+capai tuala+mandi..mimpi hape bangun pagi terus mandi..wee. Hari ni takde selera nak melahap segala bagai makanan. Disebabkan kemoodan yang terlampau. Kalau nak ikotkan nafsu yang menggebu-gebu ni memang macam-macam nak aku telan hidup-hidup.bukan takat makanan,yang bukan makanan pun aku nak telan lumat-selumatnya.biaq hancoq jadi taik..ee yuckss..:p

Dah setengah abad ta update blog.tipu.tade mood sebenarnya.sebab kenapa? sebab broadband yang sangat kelembuan. ok,abaikan segala sesuatu yang cemburui kita untuk berblogging..semangat lah untuk berblogging..wee.chayok.chayok..sambil angkat tangan.

Semua blogger dambakan follower yang berjuta-juta.komen yang berbalun-balun.ye dak.. ? siapa tanak? tipu kalau aku tanak kan.. berlumba-lumba lawan siapa ramai follower.cis aku tak macam tuw.ape barang lawan-lawan. Tak guna kita ramai follower tapi kita tak hargai follower kita. Dorang komen berlambak-lambak.tapi haram satu pon tak reply.sombong gila..! 

Apa sebab korang kata blog korang tak hebat.. ?
antara sebab :-

1 Follower korang tak menggunung sampai ke langit
Tiap kali online,wajib untuk tengok dah berapa ramai follower korang.tentu dah menjadi kemestian kan.. tapi bila follower korang segitu jugak.opkos hampa kan..come on la dear. follower tak ramai tak semestinya blog korang tak best.tak cantik.entry korang tak hebat sampai buat orang tergelak+kencing baca blog korang. Kalau niat berblogging untuk meramaikan follower saja..baik tak payah la sayam.


2 Shoutbox/cbox korang takde perubahan berhari-hari
Jangan ingat takde.cuma kita tak tahu dan tak perasan.Terjah shoutbox korang pun langkah seterusnya bila korang bukak blog.angguk kalau betul. Jangan kecewa bila tak ramai yang tegur korang kat shoutbox. sebenarnya bukan takde yang jengah blog korang.tapi dorang malas nak taip even pendek sekalipun. malas tahap melampau aku cakap. Pesan aku,siapa yang guna cbox tu, pelis guna shoutbox ok.ni bukan paksaan.tapi tips untuk nak blogger BW ke blog korang.sangat menganggu emosi bila bukak blog orang,dia guna cbox.jawapannya.malas nak taip name,url dan segala bagai.

3 Takde yang komen entry korang
Punya la nak terpacak rambut cari idea sampai macam nak pecah otak.. kasi ayat lagi sedap macam blogger pemes. taip berjam-jam sampai mata naik merah macam delima.nak buta. Tak puas hati,2 3 kali baca entry sebelum publish.rasa entry macam terbaik punya,n then publish. tunggu+duduk+belek+minum air+makan jajan dan segala bagai kau nak tunggu ada perubahan or tak pada entry kau.tapi sama jugak.1 komen pun takde.kau naik bengang.sabar..sabar.. kau jangan fikir blogger tak pandang entry kau. jangan kau ingat takde yang baca.cuma dorang malas nak komen. Entah-entah silent reader blog kau tu lagi beriban kau tak tahu. tak caye kau tengok stats kau lagi beriban kalau nak kau bandingkan jumlah komen pada entry kau.dah percaya.. ?

4b5fbfda470b94ce413638d9b844d384 BE nuffnang kau kedekut
Yang ni kau jangan komplain kat aku.wee aku pun lebey kurang. Umur blog aku ni dah 10 bulan lebey tapi still RM2.50. kau jangan down. kalau kau down sebab kau nak macam fatin liyana yang dah cecah beriban tu.aku cakap kau memang nak sakit hotak.memang kau cari penyakit.

5 Blog korang tak cantik
Korang tak percaya diri blog kau tak cantik.. ? Come on la sayam, blog cantik kemas cun bagai nak gila pun. kalau entry hari-hari cerita pasal berperang dengan bopren pun tak guna. Orang naik menyampah,pandang sebelah mata pun tak sudi. Blog kau simple,kemas pun boleh menarik hape.boleh buat blogger menarik tertarik kau memang deb0ooob la cakap lu. Contoh aku hamek blog BEN ASHAARI, HANIS ZALIKHA and FATIN LIYANA..blog dorang simple je. tapi asalkan entry korang menarik.tade masalah untuk buat orang tertarik dengan blog korang. :) tapi satu jelah aku nak cakap. dalam blog tu tak payah la rainbow sangat. pastu tulisan nak gedabak berkaler-kaler.jangan marah kalau memang tak ramai yang terjah.

Ni je kowt..wuuu. Aku dah lalui semua ni,time mula-mula aku baru beranakkan blog aku ni...nguwek..nguwekk.. Apa-apa pun aku jadi bersemangat nak berblogging lepas baca entry yuyu zalikha yang tiut miut tuw. Jangan patah semangat, berblogginglah dengan seikhlas mungkin untuk share segala kehidupan dengan blogger-blogger lain. jangan harapkan untuk famous semata-mata. sebab tu tak menjamin kita jadi blogger yang the best.. :)


P/s : Follow la bubu dengan seikhlas hati, siyes bubu ta suka bila ada blogger kata "hye,singgah sini. follow kita. nanti kita follow awk balik"..hamboi kemain dia datang tinggal pesan camtu. kalau awak follow bubu, jangan risau, bubu akan follow balik. bubu tak sombong. dah syukur orang follow kita, tentu kita perlu balas balik, right..? tapi kalau-kalau macam bubu tak follow balik tuw.tolong ingatkan ye..melayu mudah lupa.biase la tuwhh..teheeee
Teruslah menyokong dunia blogger.. :)
Salam.papai..
Mekaceh bagi lolly,lain kali baca lagi ;) ♥

13 love's lolly:

momoyyanyzz said...

yup2 , sokong lieya taw , hxhux ^_^

Lieyana said...

tq dear..cik yuyu yg bg semangat..
so,kte kne berblogging dgn ikhlas.. :)

Noorsha Muhamad said...

hi..komen blog kamu..jgn lupe follow kite..hehe..same la kes cik bubu bagitau ngan blog saye...anyway, nice meeting you..such a nice blog..=)

Lieyana said...

yupp..semua blogger dah alami..wee

unieMARKS :) said...

heheee , betoi betoi . silent reader nih yang banyak menyokong daripada yang follow tak smestinya follower ramai diorang uptodate ngan korang betui tak bubu . hehee :)

Lieyana said...

betul tuw sayang..
^__^ love silent reader..weee

Zik said...

jd femes pun susah gak...ayat kena jaga supaya x mengguris hati org lain...entry pulak mesti update slalu...

FarhanaFabulous said...

agree sgt2..first time singgah sini..nice belog dear..

terbangtinggitinggi.com said...

tp blog ko cun. pink.. hoho.. nak kaler pink gak

Lieyana said...

Zik : betol tuw..bkn senang jgk nk jd femes..entry kne best dan menarik.

Lieyana said...

terbangtinggitinggi : hoho..ada bran ? tak macam jambu pulak..weee

Lieyana said...

FarhanaFabulous : hehe..tq.

~~Coretan Irza.... said...

suka baca blog bubu...banyak info yg akak dpt...

Tinggalkan kupu-kupu please1 .